Mijn persoonlijke tips voor een top interview 

 

 1. Bereid je voor!
  Waar ga je over schrijven? Welke input heb je daarvoor nodig? Heb je voorkennis nodig om goede vragen te stellen? Lees je in en verdiep je in je onderwerp waar nodig! Of vertrouw op je basiskennis en leer de rest van je gesprekspartner, dan kan natuurlijk ook.
 2. Gooi je vragenlijstje weg!
  Je hebt je immers voorbereid en een goed gesprek voer je nooit met een vragenlijstje in je hand. Een vragenlijstje neem je mee wanneer je naar je arts gaat of boodschappen doet.
 3. Maak contact met de persoon die je interviewt
  Simpel toch? Geef een hand, praat over koetjes en kalfjes, het weer, en leg uit wat je gaat doen.
 4. Maak aantekeningen
  Tijdens een interview zie je bij mij geen opnameapparatuur. Ik hou van ouderwets schrijven op papier. En toevallig is het ook nog een wetenschappelijk aangetoond dat je brein op die manier informatie beter onthoudt. Een opgenomen interview uitwerken, neemt beduidend meer tijd dan ‘ouderwets’ van blocnote overtypen.
 5. Begin je gesprek met een open vraag
  Leg eens uit hoe dat werkt… Hoe kijk jij aan tegen… Waarom…
 6. Wees geïnteresseerd
  Laat de ander praten en luister! Luister zoals je naar je beste vriendin luistert. Zonder oordeel, maar met een open en nieuwsgierige blik. Zoals kinderen dat kunnen. Houd je persoonlijke mening voor je. En maak oogcontact.
 7. Laat stiltes vallen
  Het geeft de geïnterviewde, en jou ook, de tijd om rustig na te denken. Soms komen er vanuit stilte mooie aanvullingen. In een moment van stilte denk jij rustig na of je nog een vraagt hebt of dat alles duidelijk is.
 8. Zorg dat je het snapt
  Als je niet begrijp wat de ander zegt, kun je het ook niet helder opschrijven voor je lezer.
 9. Vat antwoorden samen tijdens het gesprek
  Dus ik begrijp dat u zegt… Samenvattend zegt u… De geïnterviewde weet daardoor dat je hem of haar begrijpt en hoort gelijk wat jij belangrijke elementen in het verhaal vindt.
 10. Sluit af
  Zeg het wanneer je een gesprek wilt gaan afronden. Vraag of de geïnterviewde nog aanvullingen heeft en of je alle vragen hebt gesteld. Vertel wat er nu gebeurt: ‘Ik ga schrijven. Daarna ontvangt u een versie via de mail. Ik wil heel graag dat u het naleest en me laat weten wanneer er feitelijke onjuistheden in staan.’
 11. Extra tip!
  Het gaat niet om jou, het gaat om je geïnterviewde! Pas je aan. Wees beleefd. Zet je goede gevoel aan!

Populair

De ambacht van het interview 

 

Schrijven is woorden aan elkaar verbinden. Om een heldere tekst te krijgen, is eerst een gesprek nodig. Want wat wil je overbrengen? En bij wie? En welk middel gebruik je daarvoor?

 

Ik kan niet schrijven zonder het belangrijkste middel; het interview! Als je die eerste stap niet goed zet, krijg je geen goede uitkomst. Interviewen is de basis van Schrijfzaken. Een vak!

gallery/p1030725
gallery/p1030706
gallery/p1030712
gallery/p1030723
gallery/p1030661
gallery/linkedin oranje
gallery/facebook oranje
gallery/monnlp-twinkelingboek